I stjärnornas fotspår—Britta Marakatt-Labbas broderade världar

23 oktober 2024—16 mars 2025

Utställningar

Entréhallen i Stadshuset Kristallen samt plan 2

Med verk som Garjját (Kråkorna), Girdi noaiddit (Flygande shamaner) och Historjá har Britta Marakatt-Labba skapat en rik och poetisk berättelse om samerna, det enda urfolket på den europeiska kontinenten, och deras kamp för marken och kulturen.

Utställningen I stjärnornas fotspår—Britta Marakatt-Labbas broderade världar är konstnärens största retrospektiv i både Sápmi och Sverige. Fler än sjuttio verk skapade över fem årtionden vittnar om hennes unika metod där hon med broderi, applikation, infärgning och obehandlat tyg väver samman personliga erfarenheter från livet i norr med klimatkrisen som drabbar hela planeten.

Under ett halvt sekel har Marakatt-Labba, född i Ađevuopmi/Idivuoma och verksam Badje Sohppar/Övre Soppero, som båda ligger i Giron/Kiruna kommun i den svenska delen av Sápmi, varit en av de mest framstående samiska konstnärerna. Hon skildrar både vardagen och politiken, historiska händelser och mytologiska scener. Bilden av urmodern iklädd en röd hornmössa, eller ladjogaphir, som var vanlig i delar av norra och östra delar av Sápmi tills den förbjöds av kyrkan under 1800-talet, är återkommande. Ibland gestaltar konstnären sina berättelser i tryck och skulpturer, även installationer.

Liksom med den samiska jojken saknar berättelsen oftast en början och ett slut. Panoramalandskap med vita bergsplatåer fungerar som bakgrund till de detaljerade scener hon vanligtvis skildrar i förgrunden. I en tidig intervju framhåller hon att textil är någonting de nomadiska och renskötande samerna tog med sig under de årliga flyttarna, något som än idag är lätt att packa ner och bära med sig. Textilen kommer dessutom ursprungligen från naturen.

Det hyllade verket Historjá (2004–2007), som är 24 meter långt, kan ses i lobbyn på Stadshuset Kristallen i Giron, där Kin museum för samtidskonst har sina lokaler. Det episka broderiet beställdes för UiT Norges arktiske universitet i Romsa/Tromsö och fick stor uppmärksamhet i samband med utställningen Documenta 14 i Kassel 2017. Intresset för hennes konst har inte avtagit sedan dess, vilket märks av de inbjudningar hon fått från väletablerade konstevenemang som Venedigbiennalen, Ikon Galleri i Birmingham, South Alberta Art Gallery i Lethbridge och Museu de Arte de São Paulo (MASP). Hon har också tilldelats flera priser, medaljer och andra utmärkelser. Det finns även en dokumentär från 2022, Historjá – Stygn för Sápmi, om konstnären och hennes arbete.

Som del av utställningen arrangeras en serie föreläsningar och samtal baserade på de frågor som tas upp i Britta Marakatt-Labbas arbete. Bland de berörda ämnena är hur renskötseln påverkas av klimatförändringar och vindkraftsparker, samt gruvnäringens inverkan på den samiska livsstilen. Serien är sammanställd av Arne Müller, undersökande journalist och författare baserad i Ubmeje/Umeå. I samarbete med ABF och Hägerstensåsens kulturhus där föreläsningarna kommer att streamas.

Evenemang kommer att organiseras i flera städer i Norrbotten kring de verk av Britta Marakatt-Labba som finns där permanent. Bland städerna är Váhtjer/Jiellevárre/Gällivare, Johkamohkki/Jokkmokk och Julevu/Luleå

Utställning, visningar, föreläsningar, samtal, workshops, film, konstkollon mm
Boka in gratis visning: emma.pettersson.juntti@kinmuseum.se

Bild: Britta Marakatt-Labba, Utan titel, 2002