Kin i Norrbotten 2025

1 januari—31 december 2025

Näyttelyt

Under 2024 gjordes många lyckade samarbeten mellan Kin och verksamheter i region Norrbotten, där filmvisningar, vandringsutställningar och publika program skapade många meningsfulla möten och spännande samtal. 2025 fortsätter Kin att samarbeta brett med många verksamheter i regionen, och publiken kan förvänta sig bland annat legendariska sock-dockor, Marie-Louise Ekmans finurliga relationsfunderingar och skildringar av Sápmi genom Britta Marakatt-Labbas grafik.

Samarbeten 2024
Tjállegoahte—Författarcentrum Sápmi, Sverigefinska folkhögskolan, Gällivare museum, Råneå konsthall, Haparanda konsthall, Norrbottensteatern, Överkalix konsthall, Sunderbyns folkhögskola.

Samarbeten 2025
Naturum Abisko, Nikkaluokta konsthall, Silvermuseet,Bodens konsthall, Överkalix konsthall, Strindbergs intima teater, Kiruna stadsbiblioteks bokbuss, Gällivare kulturmuseum, Ájtte, Region Norrbotten.

Vandringsutställningar 2025

En ask i en ask i en ask—Tankar och konst av Staffan Westerberg

Utställningen visar några legendariska tevepersonligheter från dockmakarens verkstad: Vilja och Vilse, Storpotäten, Lillstrumpa, Syster Yster och många andra. Hos Luleåsonen Westerberg är det vardagstingen som förvandlas till berättelser och dramatik, ett paraply eller en strumpa, en träbit som har spolats upp på stranden. Staffan Westerberg fyller 90 år i år och växte upp i Luleå där han redan tidigt intresserade sig för teater och skådespeleri. Med hjälp av enkla material satte han upp pjäser och operetter, han gjort barnteveprogram och skrivit böcker– en omdiskuterad och älskad mångsysslare.

Utställningen visas

4 december-8 januari 2024/2025: Överkalix konsthall

20 januari-14 april 2025: Strindbergs intima teater, Stockholm

10 maj-31 augusti 2025: Silvermuseet

3 november-5 december 2025: Bodens konsthall

Färd genom gryningen—Britta Marakatt-Labbas grafik

Under ett halvt sekel har Marakatt-Labba, född 1951 i Ađevuopmi/Idivuoma och verksam Badje Sohppar/Övre Soppero, som båda ligger i Giron/Kiruna kommun i den svenska delen av Sápmi, varit en av de mest framstående samiska konstnärerna. Hon skildrar både vardagen och politiken, historiska händelser och mytologiska scener. Bilden av urmodern iklädd en röd hornmössa, eller ladjogaphir, som var vanlig i delar av norra och östra delar av Sápmi tills den förbjöds av kyrkan under 1800-talet, är återkommande. Ibland gestaltar konstnären sina berättelser i tryck och skulpturer, även installationer. Liksom med den samiska jojken saknar berättelsen oftast en början och ett slut. Panoramalandskap med vita bergsplatåer fungerar som bakgrund till de detaljerade scener hon vanligtvis skildrar i förgrunden.

De grafiska bladen bidrar till att göra hennes konst och dess berättelser mer tillgängliga för en bredare allmänhet. I den här utställningen ingår inramade blad från det senaste decenniet med välkända motiv som tältkåtor, renrajder, skidfärder och gruvornas expansion.

Utställningen visas

15 februari-27 april 2025: Nikkaluokta konsthall

20 juni-27 september 2025: Naturum Abisko

1 okober-31 oktober 2025: Överkalix konsthall

3 november-5 december 2025: Bodens konsthall

Man får göra som man vill—Marie-Louise Ekmans konst under 50 år

Tio färgstarka silkscreentryck från åren 1971–2017 av den betydelsefulla och utomordentligt mångsysslande konstnären Marie-Louise Ekman går på turné i regionen med start på Gällivare museum. Det är första gången hon ställer ut i Norrbotten. Ekman var tongivande i gruppen kring undergroundtidskriften Puss på 1960-talet, blev filmskapare med ett tiotal filmer i bagaget och senare inflytelserik professor och rektor på Kungl. Konsthögskolan. Teaterregissör är hon också och 2009- 2014 kunde hon titulera sig chef för Dramaten, Sveriges nationalscen. Under alla år har hon dessutom arbetat med grafik i olika former med relationer och det absurda i tillvaron i fokus.

Utställningen visas

10 maj-31 augusti: Silvermuseet

3 november-5 december 2025: Bodens konsthall

Fler datum kan tillkomma.

Bokbussen visar grafik av Britta Marakatt-Labba

Under 2025 kommer utvalda grafiska verk av Britta Marakatt-Labba att visas på Kiruna biblioteks bokbuss. På bussen kommer även publikationer av och med konstnären att finnas att läsa på plats. Tack vare bokbussen kommer publiken kunna möta Marakatt-Labbas konst i Kiruna kommuns byar, och personal på Kin finns på plats på utvalda stopp för att träffa besökare.

Bild 1: Marie-Louise Ekman,En god-natt apparat 2013.
Bild 2: Foto från utställningen En ask i en ask i en ask-tankar och konst av Staffan Westerberg.
Bild 3: Marie-Louise Ekman, Kärlek 1976.
Bild 4: Britta Marakatt-Labba, Färd genom gryningen.