Den goda maten: Konstnärspresentationer, samtal och filmvisning

30 augusti 2025

Föörelääsninkiä ja jutteluja

Den goda maten är ett flerårigt projekt som handlar om konst, mat och miljö och som arrangeras av Kin museum för samtidskonst i samarbete med Food Art Research Network. Tio konstnärer, forskare och curatorer från olika delar av världen kommer att samlas i Giron/Kiruna för att inleda Den goda maten i augusti 2025. Projektet kommer sedan att utvecklas under de kommande åren genom nya konstverk, filmvisningar, evenemang, publikationer och annat med Åsa Sonjasdotter, Cooking Sections, Elia Nurvista, Fernando García-Dory och INLAND, Keg de Souza, Kultivator, Myvillages, Olga Tsaplya Egorova, Natalia Shapkina, Victoria Harnesk och curatorerna Madeleine Collie och Maria Lind. Den goda maten är en del av Kins fleråriga tematiska tråd Den kritiska zonen.

Kl 13:00
Plan 5
Deltagarna i projektet Den goda maten är på plats på Kin i Kiruna för att presentera sig själva och sin praktik. Presentationerna följs av ett samtal om projektet modererat av Madeleine Collie, curator, och Maria Lind, curator och chef på Kin.

Kl 15:00
Plan 5
Filmvisning av Cultivating Abundance, en film av Åsa Sonjasdotter.

Om filmen: Cultivating Abundance (64 min, 2022)
Med etableringen av Svenska fröföreningen i Svalöv 1886 uppfanns en modern metod för växtförädling som än idag används av i stort sett alla växtförädlingsindustrier världen över. Filmen inleds med en serie restaurerade fotografier från de allra första växtförädlingsexperimenten i Svalöv. Den följer växtförädlaren Hans Larsson och föreningen Allkorns arbete med att återodla de sädesslag av traditionella bondesorter som övergavs i och med införandet av det moderna jordbruket. Filmen öppnar för en reflektion kring vilka konsekvenser detta metodskifte skulle komma att få för mänskliga och mer-än-mänskliga relationer. Hur kan de odlade relationerna, som har blivit så viktiga för människan, förstås?

Läs mer om projektet Den goda maten här

Bild 1: INLAND
Bild 2: INLAND