Hembygdsaftnar på Kin

15 april—12 juni 2025

Föreläsningar och samtal

Som en del av utställningen Komtemåtta—En banbrytande frizon för kvinnor arrangerar Kin tre hembygdsaftnar under våren och sommaren där kvinnor från Kiruna med omnejd kan dela med sig av sina berättelser. Hembygdsaftnarna ingick i kurserna på Kvinnliga Medborgarskolan på Fogelstad (1925-1954) och de innebar att en kvinna i taget kunde inta en länstol och berätta något ur sitt liv. Länstolen placerades framför brasan i föreläsningssalen eller ute i det gröna, om vädret tillät. Personen i fråga kunde berätta vad som helst – alla har något viktigt att säga.

Tisdag 15 april

Kl 17:00-18:30 Plan 2

Deltagare: Elisabeth Bylund och Karin Westergren.

Elisabeth Bylund gick som 15 åring med i Kiruna Konstgille och har sen dess haft ett livslångs engagemang för Kirunas konstliv. Idag är hon hedersmedlem i föreningen.

Karin Westergren är uppväxt på folkhögskola och det har resulterat i ett livslångt engagemang för folkhögskolans roll i samhället och mötesplatser inom olika kultursammanhang.

Torsdag 15 maj

Kl 18:00-19:30 Plan 2

Deltagare: Anna-Karin Niia, Karin Stöckel och Yana Tannagasheva.

Anna-Karin Niia är journalist och programledare som genom sitt arbete lyfter samisk kultur och det samiska språket.

Karin Stöckel är medgrundare av organisationen Gruvkvinnor och kämpar för kvinnors rättigheter inom en mansdominerad bransch.

Yana Tannagasheva tillhör shor-folket, ett ursprungsfolk i södra Sibirien. Hon skriver både dikter om hemlängtan och dekoloniala texter.

Torsdag 12 juni

Kl 18:00-19:30 Plan 2

Gunilla Kangas. Fler berättare kan tillkomma.

Gunilla Kangas är ordförande i Kiruna Konstgille och sitter i styrelsen för Sveriges konstföreningar, Norrbotten. Hon har en stor betydelse för Kirunas konst- och kulturliv.

Bild 1: Åsa Elzén.
Bild 2: Siri Derkert. Isabel Oyarzábal Smith (Isabel de Palencia),1943-54