Öppningsprogram för Komtemåtta—En banbrytande frizon för kvinnor
10 april—12 april 2025
Logaldallamat ja ságastallamat
Komtemåtta–En banbrytande frizon för kvinnor öppnar på Kin den 10 april! Välkommen till museet för tre dagar av visningar, samtal och föreläsningar i bildningens och kvinnokampens tecken.
Torsdag 10 april, plan 2
16:00 Öppningsceremoni Markerna, verk av Carola Grahn och Nils-Johan Labba.
16:15 Museichef Maria Lind hälsar välkommen och introducerar tillsammans med curator Hanna Nordell i utställningen. Kins producent och förmedlare Emma Pettersson Juntti introducerar Norrbottenskvinnorna på Kvinnliga medborgarskolan.
16:45 Konstnärerna Petra Bauer, Åsa Elzén, Susanne Ewerlöf, Olivia Plender och Åsa Sonjasdotter introducerar sina verk.
17:15 Jacob Derkert introducerar Siri Derkerts verk och hennes erfarenhet från Fogelstad.
17:30 Släpp av Ord&Bilds specialnummer om Kvinnliga Medborgarskolan vid Fogelstad med en introduktion av redaktör Ann Ighe och skribent Annika Öhrner.
Fredag 11 april, plan 5
17:00 Bildningens betydelse, föreläsning av idéhistorikern, författaren och folkbildaren Sverker Sörlin.
Bildning har varit ett centralt begrepp för framstegets tidevarv – en väg för den enskilda människan att lära och växa alltsedan 1700- talets upplysning. Det förstod kvinnorna som grundade Fogelstadskolan. Bildning gör att vi kan överskrida de begränsningar som ryms i nation, kön, religion, etniskt ursprung eller andra identiteter. Han har intresserat sig för den svenska folkhögskolans utvecklig och bland Fogelstadkvinnorna allra mest Elin Wägner, som bland annat skrev den viktiga beredskapsromanen Väckarklocka (1941) - en tidig miljöbok, innan ordet var uppfunnet. I en tid när mörka skuggor drar in över världen har bildning blivit än mer viktig. Vi har mer kunskap än någonsin – men vi vet allt mindre tillsammans. Det behövs en uppdaterad förståelse för folkbildningens viktiga historia och roll som något som angår oss alla, gör oss friare och samhällen säkrare.
Sverker Sörlin är även en internationellt framstående professor i miljöhistoria vid KTH. Han är aktuell med den nya boken Snö: en historia.
Lördag 12 april, Plan 2
12:00 Curatorerna Maria Lind och Hanna Nordell introducerar utställningen.
12:45 Rundabordssamtal med konstnärerna Petra Bauer, Åsa Elzén, Susanne Ewerlöf, Olivia Plender och Åsa Sonjasdotter. Moderator Paulina Sokolow, Kins kommunikatör.
14:00 Siri Derkert, Fogelstad och konsten. Presentation av Annika Öhrner, docent i konstvetenskap och skribent.
14:30 Samtal om arkivet KvinnSam vid Göteborgs universitetsbibliotek med Birgitta Andréasson, universitetsbibliotekarie och AnnaLena Bergquist, biträdande föreståndare och Hanna Nordell.
15:00 Presentation och samtal om Norrbottenskvinnorna på Kvinnliga medborgarskolan med Karin Tjernström, arkivarie vid arkivcentrum Norrbotten och Emma Pettersson Juntti, producent och förmedlare på Kin.
Bild 1: Susanne Ewerlöf. Hej Karin!, 2023
Bild 2: Siri Derkert. Komtemåttakören, 1943-54