Den goda maten

Ođđasat

Den goda maten är ett flerårigt projekt som handlar om konst, miljö och mat som arrangeras av Kin museum för samtidskonst i samarbete med Food Art Research Network.

Tio konstnärer, forskare och curatorer från olika delar av världen kommer att samlas i Giron/Kiruna för att sätta igång arbetet med Den goda maten i augusti 2025. Projektet kommer sedan att utvecklas under de kommande åren genom nya konstverk, filmvisningar, evenemang och publikationer med Åsa Sonjasdotter, Cooking Sections, Elia Nurvista, Fernando García-Dory och INLAND, Keg de Souza, Kultivator, Myvillages, Olga Tsaplya Egorova, Natalia Shapkina, Victoria Harnesk och curatorerna Madeleine Collie och Maria Lind. Den goda maten är en del av Kins fleråriga tematiska tråd Den kritiska zonen.

Mat ger näring och är, utöver den dagliga försörjningen, en källa till glädje, gemenskap och meningsfullt arbete. Den är djupt förknippad med vår självkänsla och identitet. Men här finns också mörkare sidor: i en tid av våldsamma kriser och accelererande klimatförändringar blir frågor om livsmedelsförsörjning alltmer angelägna. Hur påverkar våra matvanor inte bara våra kroppar, utan också vår planet? I sökandet efter svar har självhushållning och nya sätt att äta hamnat i förgrunden, liksom inhemska och traditionella kunskaper om mat. De är avgörande för hur människor har tryggat sin försörjning – historiskt, i dag och i framtiden.

Ordet ”god” rymmer flera betydelser: välsmakande, välgörande och bra. I begreppet lyfts det ömsesidiga beroendet mellan människokroppen och jorden i matens produktion. Men godheten bär också ett mörkare drag, eftersom det som ges lika gärna kan tas ifrån oss. Att tala om mat som en god gest är att fråga: Hur kan vi skapa och delta i ömsesidiga relationer mellan platser, människor och andra livsformer, relationer som ger oss möjlighet att leva, ofta genom det som tillkommer någon annanstans i världen?

Kom till Kin lördag 30 augusti kl 13:00

Lyssna på korta presentationer av och samtal med de deltagande konstnärerna som en del av Den goda maten, följt av en visning av filmen Cultivating Abundance av Åsa Sonjasdotter.

Om filmen Cultivating Abundance (64 min, 2022)

Med etableringen av Svenska fröföreningen i Svalöv 1886 utvecklades en modern metod för växtförädling som än idag används av i stort sett alla växtförädlingsindustrier världen över. Filmen inleds med en serie restaurerade fotografier från de allra första växtförädlingsexperimenten i Svalöv och följer växtförädlaren Hans Larsson samt föreningen Allkorns arbete med att återodla sädesslag – traditionella bondesorter – som övergavs av det moderna jordbruket.

Filmen öppnar för en reflektion kring vilka konsekvenser detta metodskifte har fått och kan få för mänskliga och mer-än-mänskliga relationer. Hur kan de odlade relationerna, som blivit så avgörande för människan, förstås?

Mer information om evenemanget Här

Bild 1: ”Tell it to the field that she wants to be a meadow,” village communal garden at Kultivator, 2024.
Photo: Kultivator
Bild 2: Natalya & Tsaplya. Garden for All/ Dacha Biennial for Children and Amateur Gardeners, curated by Elena Zagoskina, Elena Markitantova, and Natalia Shapkina in partnership with the School of Engaged Art by the Chto Delat collective, 2023.
Photo: Rodion Ataulin