Samtidskonstens sporrar—Seminarieserie

13 September 2025—7 May 2026

Lectures and talks

Gunnar Ardelius, Sveriges Museer och Maria Lind, chef för Kin museum för samtidskonst i Kiruna har tagit initiativ till en seminarieserie med rubriken Samtidskonsten sporrar – en seminarieserie om samtidskonsten och museernas roll i samhället. Initiativet, som sträcker sig över hösten 2025 till våren 2026, lyfter möjligheter och utmaningar för museer att arbeta med samtidskonst.
Genom föreläsningar och samtal med inbjudna experter från Sverige och utlandet utforskar mötena hur samtidskonsten utmanar och inspirerar museer att tänka innovativt kring samlingar, arkiv och sin samhällsroll.
Fem seminarier på museer runt om i Sverige
Seminarieserien omfattar fem tillfällen: två under hösten/vintern 2025 och tre under vintern/våren 2026. Varje seminarium äger rum på ett museum i Sverige i samarbete med respektive institution och gästas av en internationell expert. För att möjliggöra bredare deltagande kommer seminarierna även att streamas digitalt. Både samtidskonstmuseer och museer som bjuder in samtida konstnärer att förhålla sig till museets arkiv och samlingar engageras i seminarierna.
– Museer är en central plats för att förstå både historien och vår samtid. Det är viktigt att arbeta med samtidskonsten nu för att sätta ljus på den fria konstens roll i ett polariserat samhällsläge, säger Gunnar Ardelius, generalsekreterare för Sveriges Museer.
Ett bredare perspektiv på museers arbete med samtidskonst
Syftet med seminarieserien är att bredda insikten och kunskapen om hur museer kan arbeta med samtidskonst inom olika fält. Samtidskonsten och dess aktörer fungerar ofta som inspiratörer och utmanar traditionella arbetssätt, något som seminarieserien kommer att belysa genom konkreta exempel och erfarenheter från både svenska och internationella museer.
– När hoten ökar mot kulturarbetare runt om i en värld som går i en allt mer auktoritär riktning, blir konsten och kulturen allt viktigare med sin förmåga att ställa svåra frågor och skapa alternativa berättelser. Mötet mellan samtidskonsten och museerna ger ny energi åt kärnuppdraget som folkbildare i en förtroendebransch, säger Maria Lind.
Program
Lördag 13 september 2025: Kin museum för samtidskonst i Kiruna, föreläsare Joanna Mytkowska - chef för Museum of Modern Art in Warsaw
Torsdag 4 december 2025: Röhsska museet i Göteborg, föreläsare Victoria Lynn - chef för Tarrawarra Museum utanför Melbourne
Tisdag 17 februari 2026: Arkdes i Stockholm, föreläsare Tone Hansen - chef för Munchmuseet i Oslo
Torsdag 12 mars 2026: Silvermuseet i Arjeplog, föreläsare Manolo Borja Villel - konsthistoriker och curator, rådgivare till avdelningen för kultur i Generalitat de Catalunya, chef för Museu habitable-programmet
Torsdag 7 maj: Etnografiska museet i Stockholm, föreläsare Doreen Mende - chef för forskningsavdelningen på Staatliche Kunstsammlungen Dresden och samtidskonstcurator