Kin på Kirunafestivalen 27 – 30 juni

27.06—30.06 2024

Stadshuset Kristallen, Stadshustorget, Konstverkstan och Jukkasjärvis hembygdsgård

Utställningar på fyra våningar, måleri på torget – och äppelträdplantering i Jukkasjärvi!

Välkommen att besöka den nya utställningen Att möta Aili: Lena Ylipää och Aili Kangas, nyförvärv till samlingen Undamming Rivers av Cooking Sections och den pågående utställningen Observatoriet: Konst och liv i den kritiska zonen.

Allt är gratis!

Program

27–29 juni
Kl 12:00-16:00
Prova på akvarellmåleri
Under Kirunafestivalen flyttar Kins Konstverkstad ut till Stadshustorget i nya centrum. Kom och prova på akvarellmålning tillsammans med Kins konstförmedlare Märta Öringe. Aktiviteten är gratis och passar alla åldrar. Inga förkunskaper krävs.

Torsdag 27 juni
Kl 17:00
Konstnären Lena Ylipää visar utställningen Att möta Aili – Lena Ylipää och Aili Kangas. Samling vid Kins gröna reception i stadshushallen.

Fredag 28 juni
Kl 12:30
Lena Ylipää och Paulina Sokolow, Kins kommunikatör, visar tillsammans utställningen Att möta Aili – Lena Ylipää och Aili Kangas. Samling vid Kins gröna reception i stadshushallen.

Lördag 29 juni
Kl 13:00
Lena Ylipää visar utställningen Att möta Aili – Lena Ylipää och Aili Kangas. Samling vid Kins gröna reception i stadshushallen.

Äpplen i midnattssol

Fredag 28 juni samt lördag 29 juni

Kin museum för samtidskonst, Konstverkstan plan 0,5 samt Jukkasjärvi hembygdsgård

Fredag 28 juni
Kl 14:00 Apolonija Šušteršič, konstnär och arkitekt, presenterar sitt projekt Grannar och medborgare där plantering av äppelträd ingår. Konstverkstan.

Grannar och medborgare är ett offentligt konstverk av Apolonija Sustersic som bland annat består av tjugoen olika äppelträd. Konstverket beställdes av Gävle kommun och i Kiruna kommer Sustersic att plantera ett äppelträd på Jukkasjärvi hembygdsgård. Äppelspecialisten Sylve Rolandsson medverkar och berättar om hur frukternas sötma och arom tack vare långa ljusa dagar och svala ljusa nätter utvecklas som ingen annanstans i världen. Som en del av Kins utställning Observatoriet: Konst och liv i den kritiska zonen som pågår på Kin till 15 september. Sustersic är residenskonstnär på Kin under juli månad.

Kl 15:00 Föreläsning av Sylve Rolandsson, äppelspecialist. Hur odlar man äpplen norr om polcirkeln? Konstverkstan.

Lördag 29 juni
Kl 13:00-14:00: Plantering av äppelträd på Jukkasjärvi hembygdsgård. Fika ingår.
Adress: Marknadsvägen 11, 981 91 Jukkasjärvi